Gado gado, hati hati, lekker lekker! - Reisverslag uit Sanur, Indonesië van Christiaan Dijk - WaarBenJij.nu Gado gado, hati hati, lekker lekker! - Reisverslag uit Sanur, Indonesië van Christiaan Dijk - WaarBenJij.nu

Gado gado, hati hati, lekker lekker!

Blijf op de hoogte en volg Christiaan

17 November 2012 | Indonesië, Sanur

Zaterdag 3 november

Saigon, Saigon, oh grote stad.. Het is dat we vanaf deze stad naar Indonesië vliegen, maar eigenlijk hadden we niet heel veel zin om naar HCMC/Saigon te gaan, met zijn 10 miljoen inwoners en 6 miljoen scooters. Maar de avond dat we aankwamen hadden we het meteen naar ons zin. We aten heerlijke Pho (noodles), dronken de heerlijkste koffie in een steegje, kletsen met inwoners van Saigon en boekten een tour naar de Cu Chi tunnels. Oh en we vonden, geheel tegen alle verwachtingen in een kamer voor 10 dollar. We werden, uiteraard, aangesproken door iemand. 'Cheap, cheap, very good price! We volgden hem door de steegjes, met tattooshops en dat soort, waar een te dik meisje in haar ondergoed buiten zat, tot in het huis van een gezin. Er lag een zwaar gehandicapte jongen op de vloer en twee keffende hondjes (die 's avonds een truitje droegen) probeerden hun territorium te bewaken. We werden naar boven geloodst en vonden daar... Een keurig nette kamer, met balkon. Die prachtig uitkeek op een ander balkon een meter verderop. We kregen ijsthee toegestopt, zoals elke dag als we 'thuis' kwamen.

De Cu Chi tunnels waren indrukwekkend. Twee mannen vertelden alles over de mensen van de Vietcong en hun gezinnen, die jarenlang in de tunnels leefden. Een van hen had zelfs met de Amerikanen meegevochten. Had ook duidelijk een steekje los. We leerden over lucht door een bamboestokje, alleen 's nachts buiten komen, in de rivier poepen, omdat de honden je anders ruiken, vallen zetten, wapens van de vijand hergebruiken en hoe verschrikkelijk krap de tunnels waren. Wij zijn vijftig meter door een tunnel gekropen, die speciaal voor toeristen wijder zijn gemaakt. En wij vonden het al aardig nauw..

Gisteren hebben we een stadswandeling gemaakt, met als einddoel het War Reminants Museum. Daar stonden in beslag genomen Amerikaanse voertuigen, er waren foto's en verhalen over misselijkmakende foltermethodes, foto's over de oorlog zelf en over de gevolgen van 'agent orange'. Berichten van alle landen die protesteerden en wilden dat de US er mee zou stoppen. Een erg eenzijdig verhaal, natuurlijk. Maar wel goed dat Vietnam hier haar verhaal kwijt kan. Heftig, hoor! Natuurlijk moesten we onze wandeling afsluiten met een ijskoffie om even bij te komen en ons voor te bereiden op de wandeling naar het guesthouse waarbij we ons door de duizenden scooters heen moesten worstelen.
's avonds kwamen we mensen tegen die we eerder op Don Det zagen en dat moest gevierd worden met een biertje of drie. Gezellig!

Vandaag stond in het teken van ons vertrek. Afscheid nemen van Vietnam. En van de duizenden kilometers (zeker 14.000!) reizen over land. We hebben lekker rondgeslenterd en in het park kwamen er steeds jonge Vietnamezen bij ons staan of zitten die met ons wilden kletsen. Zó leuk!
Maar om vier uur was het toch echt tijd om de bus naar het vliegveld te pakken. We gaan zo onze bagage droppen en ons opmaken voor de vliegreis. Wat een luxe!

Donderdag 8 november
Vliegen was dan wel luxe, maar absoluut niet minder vermoeiend. Alles ging volgens schema, wat inhield dat we van half twaalf 's avonds tot tien voor zes 's morgens op het vliegveld in Jakarta zullen verblijven, met als tijdverdrijf visa regelen (ging sneller dan ooit!) proberen te slapen op wat stoeltjes en opnieuw tassen inchecken. In Yogyakarta werden we opgehaald door de huisjongen van de homestay. Het huis is eigendom van Nicole, Marijkes leidinggevende toen ze in Utrecht werkte. Door een misverstand was de kleine kamer niet vrijgekomen, waardoor we nu in de grote kamer zitten, echt een enorme luxe voor ons!
Natuurlijk moesten we eerst wat bijslapen, voordat we op verkenningstocht gingen. We zijn hier nu al vijf dagen en we vinden de stad steeds leuker! We doen het rustig aan, want de hitte laat niets anders toe! Behalve rondlopen, eten en lezen, zijn we naar Borobudur gegaan, de grootste Boeddhistische tempel van de wereld. We zouden eerst naar een bergtop gaan om de zon op te zien komen over de tempel. De zonsopgang was inderdaad heel mooi... Vanuit de auto. Voor niks om 3.15 opgestaan. Grrr.. Nou, niet helemaal voor niks, want het was nog redelijk rustig toen we bij de tempel kwamen en niet al te veel mensen namen ons ongevraagd op de foto.
Gisteren heeft Chris lesgegeven in de Taaltuin, de school opgericht door Nicole. Daar gaat het vooral om de Nederlandse taal en het is dan ook een aanvullende school, naast het reguliere onderwijs. Tamara, één van de leraressen, verblijft ook in de homestay en vertelde dat ze met de kleuters over het thema 'ziek zijn' werkte en of Chris als verpleger een lesje kon komen geven. En of hij dat wilde! Hij leerde de kinderen over hartslag en over benen verbinden.
Daarna vonden we het tijd voor ons eerste biertje hier. Hartstikke duur dat spul (€2) daar kun je hier ook makkelijk een maaltijd voor kopen!
Vandaag was top! We zijn eerst naar het paleis van de sultan geweest. De man woont er nog steeds, met zo'n 1000 man in dienst, die allemaal in traditionele kledij rondlopen. Grappig detail, de sultan heeft in Haarlem gestudeerd. Overal kom je trouwens Nederlandse invloeden tegen. Vooral woorden als knalpot (uitlaat), reparasi en parkir (parkeerplaats) laten onze mondhoeken omhoog krullen. Maar pindakaas en hagelslag vind je hier ook overal, het wordt alleen vaak op een andere manier gebruikt dan dat wij gewend zijn. Grappig toch?
Vanmiddag hebben we een culinaire tour gedaan via de ViaVia (daar hebben we tot nu toe nog elke dag gegeten)
Alleen wij tweeën en onze twee gidsen. Achterop de motor door de stad gesjeest van de ene plek naar de andere, vol specialiteiten. Bakpia, GadoGado, Kroket (heel anders dan bij ons), allerlei gebakken specialiteiten, jackfruit met eendenei (8 uur gekookt en verbazingwekkend lekker). Alleen de gebakken koeienhuid en het warme gemberdrankje viel niet zo goed in de smaak. Verder was het genieten geblazen en hebben we veel geleerd van onze gidsen, die beide nog student waren. We sloten af met een drankje en crepes met chocola van 'hue lekker'. Bommetje vol werden we netjes thuis afgezet. Hopelijk gaan we al deze vergaarde culinaire kennis thuis ook gebruiken!

Vrijdag 16 november
Vorige week vonden we het na nog een dagje Jogya tijd om Java te verruilen voor Bali. Maar niet voordat we één van de mooiste vulkanen van Indonesië gezien hadden; Bromo. We vertrokken zaterdagochtend om acht uur.  Terwijl het steeds later werd, werd het ook heter. Ja, hoor... De airco had het begeven. En als je de raampjes open hebt en het voelt alsof er een föhn op je gericht staat, word je niet heel blij. Maar als er dan een parade op de hoofdstraat wordt gehouden midden op de dag, tussen alle bussen en vrachtwagens,  met marcherende groepjes kids, zo'n 20 km lang... Heb je meer medelijden met hen dan met jezelf.
Na veel zweten kwamen we om 23.00 aan in ons hotel en stonden we weer om 3.00 op, zodat we met de jeep naar het panoramapunt konden om de zon op te zien komen boven de Bromovulkaan. We waren niet de enige die op dat idee waren gekomen. Maar dat veranderde niets aan het geweldige natuurfenomeen. Daarna zijn We nog de rand van de krater opgeklommen. Stinkie, stinkie, maar de zwavelwolken maakten het wel extra mystiek. Toen maakten we ons op voor de volgende lange reis met de bus en de veerboot naar Bali. Eenmaal aan de overkant besloten we toch maar in één stuk door te reizen naar Munduk, waar Joris en Lieke zaten. En ja, we ontmoetten ze de volgende ochtend. Supergezellig!
De eerste dag samen bestond voornamelijk uit bijkletsen en samen het eten opeten wat zij zelf tijdens een kookcursus gemaakt hadden.
Ook zijn we een dagje op pad geweest met een gids. We reden door de uitgestrekte rijstvelden, leerden over het hindoeïsme in een tempel, zoals we die nog niet eerder hadden gezien, en sloten af in een heerlijke hotspring met natuurlijk verwarmd water. Pfff, wat vervelend allemaal.
Van Munduk in de bergen gingen we naar de warmere strandplaats Sanur. Geen massa's toerisme, maar wel relaxed. Samen met Joris en Lieke hebben we vooral gechilled, lekker gegeten en beste van alles: gedoken! Prachtig koraal, mooie vissen/visjes en wat ook fijn was: Marijke kreeg bevestigd dat ze het nog best een beetje kon. Handig voor als we straks nog meer gaan duiken. Vandaag hebben we nog wat visa-perikelen afgehandeld (handig als je 31 dagen verblijft als je visum maar 30 dagen geldig is), op het strand gelegen en een aromatherapie massage van een uur ondergaan. Werkt rustgevend na dat gestress over die visa.
Morgen vliegen we naar Flores en nemen we afscheid van J&L. Was wel erg gezellig dit weekje samen!

Goed... Laten we het er maar niet over hebben dat het einde nadert.

Dikke kus van ons!

• 17 November 2012 - 01:53

Betty De Bruin:

Hoi Christiaan en Marijke
    Wat een mooi verhaal weer,en wat een belevenissen. Het gaat nu inderdaad opschieten voor jullie, geniet er nog maar even lekker van!!!!! Tot over een kleine 2 en een halve week in ons koude kikkerlandje. Duizend lieve kusjes!

• 17 November 2012 - 07:27

Else:

Leuk om jullie verslag weer te lezen
    wij (ELs en ik) hebben gisteren de hal weer in sinterklaas sfeer gebracht In de hal staat een grote sint , gemaakt van gymspullen en voor het pietje hebben een een etalge pop , gekregen van een ouder die etaleur is
    Het staat geweldig mooi
    Ja en 's middags de klas weer in de sfeer gebracht. Zo was ik op mijn vrije dag om 18.00 uur thuis.
    Maar een voldaan gevoel
    Volgende week gaan we dansen met de kids voor serious request. Ben benieuw hoeveel kinderen ermm doen
    Vorige week hebben we 2 heren op school gehad voor de nominatie van excelente school.
    Allerlei gesprekken hebben er plaats gevonden en kijken in groep 3 en in de plusklas
    Ze waren diep onder de indruk van wat ze hebben gezien, gehoord en gelezen
    NU afwachten of we het etiket excelente school krijgen
    CHris en Marijke geniet nog van jullie laatst weekjes
    Lieve groetjes vanuit Oldenzaal, else

• 17 November 2012 - 11:37

Hester:

Hoi hoi!
    Geweldig stukje weer! Ik geef mij bij deze als eerste op om als proefpersoon te fungeren voor "Hopelijk gaan we al deze vergaarde culinaire kennis thuis ook gebruiken!" Deal?
    Lieve groet!

• 17 November 2012 - 12:38

Petra Meijers:

hallo Christiaan en Marijke,

geweldig om met jullie mee te mogen reizen. Heb er enorm van genoten. Dank.
    Geniet nog fijn een paar weken.
    groetjes. petra.

• 17 November 2012 - 15:36

Jeanet Hans:

Hoi Christiaan en Marijke,

Wat een mooi verhaal weer!
    Geniet er nog een poosje van!
    Liefs Jeanet

• 17 November 2012 - 17:06

Ineke Veerbeek:

Hoi, hoi, nog vergeten te vertellen. Quina en Cynthia waren erg enthousiast over het geven van de kookles. Ze vond dat we dan allemaal maar moesten komen. Gezellig.
    Leuk om weer over jullie belevenissen te lezen. En de foto's, ook weer erg mooi.
    Groetjes en geniet nog maar lekker.
    Liefs xxxxxxxxxxxxxx

• 17 November 2012 - 17:51

Anouska Bajnath:

Hoi Chris en Marijke! Mooie reisverhalen weer! ( Moest weer even wat verhalen bijlezen :-) ) Veel plezier nog de laatste weken!! x

• 17 November 2012 - 19:51

RubenenDorka:

Dat klinkt weer super leuk allemaal!!
    geniet van de laatste weekjes!

Liefs

• 17 November 2012 - 21:52

Richard:

Wat een onwijs inspirerende reis zeg......geniet er nog even met volle teugen van!!!

• 17 November 2012 - 21:55

Wijke:

Hallo daar! Wat een bijzonder verslag weer! Ik begrijp heel goed dat jullie nog niet aan het naderende eind van de reis willen denken. Wens jullie nog een paar hele fijne weken, maar vind het ook weer super gezellig om in december samen koffie te kunnen drinken, Marijke! Liefs

• 18 November 2012 - 18:13

Mariel:

Leuk verhaal weer! Herkenbaar die zonsopgang vanuit de auto...;) Heel veel plezier nog de laatste weken!! Liefs

• 19 November 2012 - 10:07

Karin En Nico:

Wauw! Wat een mooi verslag weer en wat een bijzondere ontmoetingen en avonturen. Geniet nog van alles wat jullie gaan zien en meemaken!

Liefs, Nico en Karin

• 22 November 2012 - 01:44

Chris:

beste marijke en chris,
    wat een geweldige verhalen en foto's, heb er de laatste maanden van genoten om jullie met deze reis te volgen. ik wil chris nog even zeggen dat het bokbier al een tijdje vloeit en dat ik er naar uit kijk om een avond goed door te zaken en al je verhalen aan te horen.
    gr chris (e4)

• 22 November 2012 - 20:35

Sinterklaas:

Dag lieve kindertjes,
    Ik heb net van verhaalpiet te horen gekregen wat jullie allemaal hebben meegemaakt en wat een uiteenlopende avonturen zeg. Geweldig hoor!!!!
    En ja, Jullie zijn al een tijdje van huis maar ik Sinterklaas is niet vergeten wat voor moeite jullie allemaal gedaan hebben om geld in te zamelen voor mensen die het een stuk minder hebben. Het is natuurlijk wel mijn taak om grote en kleine mensen gelukkig te maken maar Sinterklaas ziet dit keer door de vingers. Haha.
    Verder heb ik van verwegpiet te horen gekregen dat jullie het heel erg naar jullie zin hebben in Indonesië. Lekker een beetje duiken, zwemmen, luieren, lekker eten en drinken.
    Geniet nog maar even zolang het nog kan.
    Ik heb wel een hoop klachten binnen gekregen van WhatsAppPiet omdat Christiaan vaak na een normale vraag zoals waar zitten jullie. En dan met een antwoord komt "WAAROM"
    Niet meer doen hoor!!!!
    Jammer dat Marijke een beetje ziek is maar als het niet overgaat stuur ik beterpiet wel even langs.
    Ik wens jullie een fijne laatste twee weken toe en rust nog maar eens extra lekker uit.

Groetjes Papskiklaas.

• 25 November 2012 - 19:07

Silvan En Leonie:

Wat een mooie verhalen zeg.
    Geniet er nog maar even goed van!

Liefs

• 26 November 2012 - 17:45

Annemieke:

Ha Christiaan en Marijke!

Wat een relaxte foto op facebook en dan nu op een onbewoond eiland! Heb met veel plezier jullie verhalen gelezen en zie er naar uit om in real life weer bij te kletsen! Geniet van jullie laatste week in Azië!

Tot snel!

Liefs Annemieke